Loading Events
This event has passed.

Големият дебат: Владимир Каролев срещу Александър Симов

гр. София, Клуб “Строежа”

10.04.2014 г.

На 10 април в „Строежа“ Българското либертарианско общество организира политико-икономически дебат между Владимир Каролев и Александър Симов. В началото двамата опоненти представиха идеите, които ще защитават – тези на австрийската икономическа школа за свободния от държавна намеса пазар (Каролев) и марксистките –  за класовите различия, експлоатацията (Симов). Основната линия на дебата беше „морал – справедливост“.

Александър Симов използваше морални аргументи и разгледа капитализма като „съвършена машина“ за експлоатация на работника от работодателя, като крайно неморална, дехуманизираща и довеждаща до „огромни неравенства“ практика, като ограбване на обикновените хора. Владимир Каролев заложи на икономическите аргументи, които обясняват засегнатия проблем за справедливостта – той подчерта, че справедливо е по-високи доходи да се получават от хора, които работят по-добре и по-усърдно и предлагат качествен и търсен продукт. По този начин той представи ролята на потребителя, който ежедневно избира какво да ползва, като особено важна за икономическото развитие – предприемачите са успешни, когато предлагат „най-добрата стока на най-добрата цена“.

В този смисъл и свободната конкуренция е от съществено значение, тя е „подтик към подобряване на работата“. Симов заяви, че основен продукт на капитализма е олигархията, чиито цели са смазване на конкуренцията и налагане на монопол на пазара. С тази тема приключи първата част на дебата. Във втората част двамата опоненти отговаряха на въпроси от публиката, свързани с идеята за личната свобода, със здравеопазването – частно или държавно да бъде то, с господството на дадена компания на пазара и др.

Разискваните теми предизвикаха голям интерес сред гостите на събитието, като предоставиха голямо разнообразие въпроси за размисъл.

Запис от дебата можете да видите тук.

Go to Top