Loading Events
This event has passed.

Старт на Liberty420 кампания: “Как да се защитим от полицейски произвол”

гр. София, Бетахаус

02.02.2015 г.

От самото си създаване Liberty 420 се обособи като кауза, която издига свободния избор на хората като висша ценност, която трябва да бъде отвоювана и след това опазвана. Поради тази причина едно от основните ни направления на действия и инициативи са насочени към отношенията граждани-МВР. Както знаем МВР е една особена група, разполагаща с разрешението на държавата да практикува нейното монополно и “легитимно” упражняване на насилие и принуда.

Допускаме, че това насилие би било приемливо в моментите, в които полицията защитава правото на живот и собственост на гражданите. От практиката на тази институция обаче виждаме, че често става дума за случаи на притежание на малки количества забранени вещества, дребно хулиганство или просто безпричинен тормоз. Най-голямата полиция в ЕС (на глава от населението) и една от най-големите в света се оказва изключително неспособна в справянето на истинската престъпност (кражби, убийства, измами). За сметка на това, значителен ресурс се изразходва в залавянето на притежатели на цигара марихуана, примерно.

Заради това, от LIberty 420 започнахме серия инициативи, посветени на полицейския произвол и отношенията МВР-граждани. Както знаете, Liberty420 се стреми да изработи онези механизми, които най-добре да помогнат на гражданите да упражняват своята свобода, независимо от законите и пречките от страна на бюрократите и държавата. В тази кампания се фокусирахме върху изработването  точно на такива способи:

Карта на полицейския произвол 

За да добием представа за мащабите на полицейската практика да тормози граждани, решихме да дадем възможност на всеки един да отбележи собственоръчно подобна своя история в своеобразна интерактивна карта (CrowdMap). Така освен, че добихме представа за мащабите на тази практика, Дадохме възможност на хората да си помогнат сами, разпознавайки проблемните места, където такива неприятни срещи се случват най-често. Например такива места са столичната Централна гара, езерото Ариана и т.н. В момента имаме над 200 сигнала и ежедневен приток на нови и нови. Очаква се скоро да да анализираме събраната информация и да я представим на широката публика.

Листовка Как да се предпазим от полицейски произвол

Създаването на листовката е следващата крачка към целта ни – по-подготвени граждани за предизвикателствата, които може да им разкрие една среща с униформен. Когато хората са запознати с правата си, това им дава повече свобода за действие и избор на най-правилния начин за реакция в ситуацията. Повече опции винаги е по-добре от по-малко. Листовката съставихме с помощта на двама от топ адвокатите по конституционно и наказателно право в България – Ивайло Ганчев и Диляна Гитева.  С помощта на дарения от нашите поддръжници успяхме да я издадем в сериозен тираж, който да задоволи търсенето за значително време напред. Листовката е в специален джобен формат, така че да е с теб, точно когато имаш нужда от нея.

Среща с адвокат 

Срещата с адвокат Ангелов беше втората ни акция “на живо” и за втори път успяхме да препълним залата в Betahaus. Идеята на мероприятието беше всички въпроси около правата ни при срещи с МВР да намерят отговор от специалист по наказателно право и специализиран особено в дела за притежание на наркотични вещества. Обратната връзка, която получихме от събитието беше изключително положителна.

Какво следва?

По направлението отношения граждани-МВР ни остава само и единствено да увеличаваме пакета от преки услуги, които можем да предложим на нашите членове и поддръжници във връзка с принудата, осъществявана от властите. Така бавно, но сигурно вървим към създаването на взаимоспомагателно дружество, което да предостави по-голяма сигурност на тези, които упражняват свободната си воля и информиран избор.

Go to Top