„Черната книга на правителственoто разхищение в България“ е първото издание на Българското либертарианско общество в екип с Фондация “Фридрих Науман” и Института за пазарна икономика. Следвайки модела на други „черни книги“ по света, нашата е колекция от десет примера за разточително, ненужно или прахосническо харчене на парите, които държавата събира от всички нас.

В 80-те страници на това издание можете да намерите примери от централната и местаната власт, малки и големи проекти, разхищение на парите на българските и на европейските данъкоплатци. Независимо дали говорим за бюджети от няколко хиляди или няколко милиарда, едно нещо личи ясно в редовете на тази публикация – държавата, политиците и бюрократите, имат сериозен проблем с това как и за какво използват нашите пари.

С „Черната книга“ искаме да обърнем внимание на това, че не е важно само колко средства събира бюджетът, какви са дълговете и дефицитите, но и къде отива, това, което държавата ни взима. Точно там трябва да са съсредоточени усилията – в това да съкращаваме разхищението, намаляваме данъци и премахваме задълженията.

„Черната книга на правителственото разхищение в България“ съдържа:

Хроника на прахосничеството

„Калният мост“ в село Славеево, Добричко

Във  всяко село –стадион

Декори, хигиена и ски в БНТ

За кого е безплатно санирането

Скандалните милиони за „реклама“ в турзима

Как Софийски университет изхранва студентите си

Железопътният транспорт излиза скъпо на данъкоплатците

Шестотин хиляди лева за проучване на „обществените възприятия за състоянието на пъртната мрежа“

Електронното правителство, за което плащаме, а все го няма

Selfie с европроект – Бутафорията Леденика

ПЪЛЕН ТЕКСТ на „Черната книга на правителственото разхищение в България“ можете да намерите ТУК