Това, което за малко щеше да се случи в България не беше битка срещу кеша. Това, което нашите членове и активисти епично водеха и бранеха, не беше битка за кеша. Цялта разиграла се сценка е Епизод пореден от сагата “Те искат да ни отнемат свободата, ние не си я даваме”.

Аркади Шарков в ефира на Bloomberg TVПредисторията. Към средата на месец юни през парламентарни комисии минава “дясно” предложение от “любимата” ни “дясна” управляваща партия-слънце ГЕРБ за десеторно намаляване на тавана за кешови плащания от 10 000 лева на 1000 лева. Първоначално от Българско либертарианско общество си помислихме, че ситуацията е толкова абсурдна, че предложението само ще се сгромоляса под очаквания обществен присмех. Kато видяхме изненадващата и възторжена подкрепа от иначе достолепни десни икономисти обаче, ни стана ясно, че нещата са сериозни.

В отсъствието на авторитетни десни хора, които да се осмелят да се противопоставят на бога-слънце и неговите миньони, нямаше друг път за нас освен отново да влезем в ролята на морален бранител на ценностите на икономическата и социална свобода и да се противопоставим на абсурда. И ние го поехме…

В продължение на повече от две седмици наши икономисти препускаха от студио в студио, от електронна медиа в електронна медиа, през  радио предаване, та чак в левичарския бастион в. Дума. Знаехме отлично, че здравият разум е на наша страна, затова не го пестяхме, а гледахме да достигне до максимум разсъждаващи люде, използвайки абсолютно всеки информационен канал, който можахме. …и успяхме!
На второ четене здравият разум изненадващо взе, че преля дори в управляващото мнозинство, което само си отхвърли предложението и остави прага за кешови плащания непроменен. Победата е изключително голяма, важна и може да се каже, че до голяма степен се дължи на нас, защото реално бяхме един от малцината мотивирани от морал и идеи, а не пари в този разговор.
Победата е голяма и няма да е последната!
Както каза председателят ни Стоян Панчев “Битката е спечелена, войната предстои!”