На 10.02 тази година, програмният мениджър на Българско либертарианско общество и основател на Liberty 420 – Димитър Карагегов – взе участие в заседание на Здравната комисия към Народното събрание, за да изрази становище по готвените промени в Закона за наркотичните вещества и прекурсорите.

На заседанието присъстваха още и партньорските ни организации Промена, Рестарт и Българската асоциация за индустриален коноп.

Това, което разтревожи нас като либертарианско общество е липсата на каквато и да е инициатива за либерализиране на отношението на държавата към наркотичните вещества и в частност канабиса. Напук на световната тенденция на декриминализация на притежание и култивиране на количества за лични нужди и легализация на употреба и култивиране на канабиса, Националния съвет по наркотични вещества и Министерството на здравеопазването решиха нещо съвсем различно:

1) Да лишат българския гражданин от всякаква възможност да използва легално канабис за медицинските си нужди

2) Да натоварят младите фермери, които искат да отглеждат индустриален коноп (такъв без психоактивния канабиноид Тетрахидтроканабинол THC), с толкова бюрокрация и забрани, че практически да ги откажат от този бизнес

3) Да сложат лицензионен данък върху организациите, които се занимават с т.нар harm reduction или намаляване на вредите от употреба на вещества

Като организация, защитаваща правото на свободен избор и себепритежанието, смятаме за изключително тревожна тенденцията при българския законодател да запушва всякакви опити за дебат по темата. НСНВ е един от най-тайните органи в държавата като неговите заседания, обсъждания, инициативи не са обществена информация по смисъла на закона и реално нямаме никаква идея кой, какво, кога решава по отношение на дрогите – тема, която коства човешки животи, разбити семейства и трилиони разходи в световен мащаб.

По време на изслушването ни, имахме възможност да изразим своите притеснения от новия проектозакон пред министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, председателя на комисията д-р Даниела Дариткова и депутати от всички парламентарни групи.

Общото впечатление, което се създаде у нас, е че споменатите политици нямат представа какво гласуват и какъв би бил резултата от техните решения. Както в становището си, така и в изложението си се стараехме да се обърне внимание на изключителния риск, в който прохибицията поставя най-уязвимите, а именно децата. Ден след като изпратихме въпросното становище към МЗ, излезе новина за 18 хоспитализирани в психиатрична клиника деца след употреба на синтетичен канабис.

Постарахме се да обясним на народните избраници, че именно прохибицията поражда търсене към подобни  опасни и смъртоносни вещества, които, за разлика от канабиса, са опасни и смъртоносни. Колегите от другите организации също натъртиха на проблема, а именно – липсата на модернизиране на подхода ни към наркотичните вещества.

Един от нагледните уроци по политика, които можеш да получиш от подобен род срещи на властта с „простолюдието“ е, че не е нужно един политик да не е съгласен с теб…за да не е съгласен с теб. По просто казано: дори когато един политик е съгласен с те е напълно възможно реално и практически да не е съгласен с теб. Най-лесният начин да не влизаш в дебат с някого е просто да се съгласиш с него и нищо да не протече от това.

На 16.03 участвахме в редовното заседание на Комисията по земеделието и храни към Народното събрание, за да се изразим в подкрепа на становището на БАН относно индустриалния коноп.

Ако трябва да сравним със Здравната комисия, определено атмосферата беше значително по-предразполагаща достигането до единна позиция с част от народните представители. Беше ни позволено действително да коментираме и дебатираме по въпроса като успяхме напълно да опровергаем опитите на представители на Министерство на земеделието да саботират становището.

Бяха изложени няколко некоректни тези като тази, че никъде в Европа не е позволена обработка на индустриален коноп извън посочените в закона цели (семка, влакно, фураж). Бяха изтъкнати позитивните примери на държави като Чехия и Полша, където освен, че конопената култура никога не е била забранявана сама по себе си, но и в момента можеш свободно да си закупиш екстракция от CBD (Канабидиол) в тези държави.

Стигна се до конкретен интерес от страна на народни представители от опозицията (БСП и ДПС) по темата и дори намерение да предложат конкретно наши редакции на законопроекта за ЗКНВП между първо и второ четене.