Ох…с неолевите сме орисани да вървим ръка-за-ръка дълги години. Доскоро не си позволявахме да се занимаваме особено много тях, но се събраха поредица от техни действия, които би било добре да обобщим и анализираме.

Какво направиха неолевите?

Изглежда сме трън в очите на определена група хора. От повече от година Българско либертарианско общество си има менте, реплика, fake братче, недодялана имитация  (link), което има 10 пъти по-малко сподвижници и може би милион пъти по-малко обществена или каквато и да е друга тежест, но пък доста забавни анти-БЛО постери, в които често присъстват Делян Пеевски, изнасилване, различни интерпретации на логото ни…

Отделно, сигурно защото се стремим към една и съща целева група, неолевите скачат (само виртуално, де) изключително силно, когато нашето, автентичното либ. общество получи покана за участие на някои от големите форуми. Например, за тях беше непростима обида, че сме поканени на Беглика фест, където имахме щанд и проведохме няколко лекции-беседи.

Заваляха предупреждения, призиви за бойкот, постери на наши членове с добавени пречупени кръстове, репостване, решерване, истерия. Защо бяхме поканени ние, а те не, са въпроси, на които могат да отговорят само организаторите на феста. Така и иначе си изкарахме супер, бяхме приети повече от добре и лекциите ни се получиха чудесно. Подобна реакция имаше и към участието ни на Broken Balkanz фест, където предоставяхме безплатни тестове за наличие на опасни вещества в уличните наркотици. Какво пък там не им хареса, не знаем…

След като разбраха, че никой не обръща внимание на заплахите и мрънкането, смениха тактиката. Новата мода е да ни „разобличават“. Автор от крайнолевия трибун „Живот след капитализма“, е посветил седмица труд да „разнищва“ и конструира в главата си конспиративни теории за появата на либертарианското ни общество, личността на нашия председател, презокеанското ни финансиране, „пъклените“ ни планове да развращаваме българската младеж с капитализъм.

А можеше просто да ни попита. Единствената причина той да знае всичката фактически вярна информация, публикувана в анализа му е, че ние сме решили да не я крием. Финансирането ни е пределно известно ( само да уточним, че не взимаме пари от братята Коук. Колкото и да ни се иска да се финансираме и през тях, уви, интересът им е само в Щатите), професионалната биография на председателя ни се намира в LinkedIn, подробно описание на всяка наша инициатива или събитие – в сайта. Но докато първата статия беше забавна за четене, втората дори е трудна за разбиране. Прилича по-скоро на дело на човек, който толкова е нямал какво да каже, че е сложил около 80% цитати от книги и в останалите 20% е слагал името ни на произволни редове, просто за да го има (може би генерираме четения, знае ли човек).

Кои са неолевите?

Истината е, че нямаме представа. Тези хора не се появяват в публичното пространство, не застават с лицата си зад това, което казват, когато ни предизвикват, го правят само виртуално.
Нямаме никаква представа кой е Никола Петканов, нито Петър Адамантиев. Могат да са много хора, може да е един човек…не знаем. Тези хора нямат желанието да застанат с лица зад думите си открито да ни предизвикат. Нещо, което в Българско либертарианско общество сме правили винаги с политическите и идеологическите ни противници. Опитахме се да разберем повече и през партньорите на „Живот след капитализма“, но от седемте организации и проекти, които са посочили като такива, понастоящем функционират 2 (един чужд сайт на английски и фейсбук страница на групичка от Варна). Очевидно нещата не се получават при противниците на капитализма, но това надали е изненада.

Бяхме леко учудени, когато на сайта им намерихме антикапиталистическа книга която се продава (!!!) срещу скромните 9 лева. Изглежда капитализмът е лош, само когато не печелят неолевите 😉

Нищо от това не е и изненада. Лесно е да скачаш ad hominem, когато си анонимен и никой не може да провери твоята мотивация. Интересно е защо финансирането на БЛО е такъв трън за тях, а никой не задава въпроса как се финансира примерно „Солидарна България“.

…и кой ще се излъже да им даде пари точно пък на тези хора. Да сте видели да са свършили нещо?!

Най-важното: ЗАЩО ни атакуват?

Тук можем да сме по-смели в разсъжденията, защото дори ако не познаваме хората, действията им разкриват до болка позната симптоматика.

1) Защото ние сме от успешните. Българско либертарианско общество е бързо разрастваща се организация. Само за три години успяхме да привлечем над 200 постоянни члена, 20 души Управителен борд, изключителна мрежа от доброволци и партньори, човешки капитал и потенциал, който е ненадминат от друга организация в България.  Кампаниите ни успяват да привлекат обществено, медийно и дори управленско внимание.

2) Защото имат casus belli. Да, другарите от ляво имат легитимна критика към нас – първите анархисти са именно те. Първите либертарианци също са леви. Но, уви, с това се изчерпва цялата им аргументация…

3) Защото са леви. В природата на ляво мислещия човек е да търси причината за своите неуспехи другаде. Бедните са бедни, не защото нещо не правят нещата както трябва, а защото богатите са богати. Същото е и в силно конкурентното поле на пазара на идеи. Вижте къде са те и къде сме ние. Естествено, че ще ни мразят, най-малкото защото ние успяваме, а те кретат. И както стана ясно, когато ние не успяваме, търсим причината в нашите действия, когато те не успяват…отново търсят причината в нашите действия. Това е класическият модел, с който се привличат хора към левия лагер – завист и посочване на удобен външен враг. Нашата организация стана това, което е, защото много хора дариха от свободното си време, енергия, страст, хъс, ноухау, средства. Не можем да видим дори и стотна от тази енергия при нашите конкуренти отляво…

4) Защото са леви. Да, това е най-очевидната причина. Левият човек, дори интелигентен(нямаме съмнения, че критиците ни са начетени, вярващи в идеите си хора…) се чувства длъжен да е несретник, за да валидизира собствената си представа за света – богатите са лоши, а бедните – добри. Дори да си способен човек, ако си наистина ляв, не можеш да си позволиш да имаш успешна кариера, професия, неправителствена организация. Затова повечето членове на подобни социалистически формирования работят като аранжори или нощни пазачи в хипермаркетите – просто са осъзнали, че е трудно е да мразиш буржоата докато носиш костюм…и да звучиш убедително. Проблем, който нямат шампанско социалистите от БСП (и повечето други партии)

За да ви успокоим, ние от Българско либертарианско общество не се плашим от успеха, постигаме го. И ще продължим да го правим, независимо кой скача срещу нас и колко много хора се оглеждат в постиженията ни.

ЗА СВОБОДАТА!

Искате и вие да предизвиквате яда на левичарите – станете членове днес!