Българско либертарианско общество се включи в отбелязването на Tax Freedom Day (Денят за данъчна свобода) с уникален по рода си бирен празник. Заедно с Института за пазарна икономика имахме удоволствието да почерпим над 400 човека върху руините на социалистическия мавзолей на Георги Димитров.

Събитието е първо по рода си за нашата организация, като в предишни години колегите от ИПИ отбелязваха празника сами, обикновено с пресконференция и учаситя в медиите. Нашето желание беше да направим “народен” празник, нещо по-разчупено и увличащо по-широк кръг от хора. Идеята на обществото ни е по развлекателен и прост начин да ангажира средностатистическия българин в темите за свободата, отношението на държавата към индивида, стопанския живот. Затова решихме, на празник като на празник, свободно да се лее пиво, да се слуша музика, да има усмивки и веселба.

За целта се сдобихме с 600 бири, 300 банички, огромна шатра, маси, музика, фитнес кът, осигурен от нашия член Лазар Радков от Live To Lift. Бирата беше без данъци, следователно – с 40% повече от нормалната. Дори бяхме приготвили специални чаши с визия , показваща колко всъщност бира щяхме да получим ако не се облагаше с данъци. Същото важеше и за баничките, дължината им беше съобразена такава, че да са с 40% по-дълги от чинията.. Лазар също успя по достатъчно нагледен начин да демонстрира данъчната тежест с…тежести. Просто тези, които имаха данъци, бяха с 40% по-тежки.

Бирата не се продаваше, не се и подаряваше, а се разменяше. Сделката включваше това гостът на събитието ни да извика с пълно гърло “Данъците са кражба” пред специална за целта камера. БЛО държи “видео компромат” на близо 200 човека, които се отричат от държавата и получават своята прохладна свободна бира. Можете да видите видеото тук

— Не може вечно да сме в ситуация да пазим статуквото и да не правим никакви промени, за да не разклатим “стабилността”. Трябва да намалим данъците. —
Петър Ганев, старши икономист в ИПИ

Естествено, както всяка друга инициатива на БЛО, и Денят за данъчна свобода се радваше на медиен интерес. Събитието попадна в централната емисия на bTV, беше анонсирано в ефира на Нова Телевизия, репортаж направи и държавната БНТ. Отделно, над 30 електронни медии, Българското национално радиоТВ Европа, приятелите ни от Bg On Air отразиха празника.

— Най-добре би било ако празнуваме този празник през януари, а не през май —
Стоян Панчев, председател на БЛО

 

                                                                                                                                          Иначе това се оказа поредната година,в която чупим рекорда за преразпределение от БВП и поредната година, в която отбелязваме свободата си от правителството по-късно от предходната. По  нищо не личи, че правителството има за цел да ни извади от дълговата спирала, да намали държавните харчове и да остави хората сами да планират своя живот. Докато това се случва, ние ще сме тук и ще се забавляваме напук на душманите.

Тази година ние черпехме с бира, дано догодина правителството ни “черпи” с по-малко данъци 🙂

                                          

Пълна галерия от събитието

Видеото