На 24.04.2016 г. се проведе Маршът „Свобода за конопа“. Въпреки проливния дъжд, който се сипеше преди и по време на събитието – това беше една от двете най-масови прояви, организирани от Българско либертарианско общество до този момент. Около 600 човека стояха часове под пороя, скандираха с нас, шестваха с нас.

Никоя политическа партия не може да мобилизира такъв генеричен интерес към която и да е тема. Събитието премина изключително културно, организирано и ефектно. Плакатите, музиката, доброто настроение, спазването на правилата за поведение, превърнаха марша в истински празник на хората, изграждащи канабис културата в България.

Три месеца по-рано потърсихме съгласието от още три организации – Промена, Българска асоциация за индустриален коноп и пациентско сдружение РеСтарт за координирани действия и натиск по посока дерегулация на конопеното растение.  Събрахме се и си стиснахме ръцете около комуникационна стратегия, искания и разпеределение на ролите – нашата организация трябваше да обезпечи финансирането, логистиката, отношенията с медиите, а от останалите ни партньори очаквахме експертиза по различни теми и комуникация с пациентите и организациите им.

За да се стигне до марша, се извървя дълъг път. Бяха проведени тематични лекции и тур из страната, беше организирана специално демографско проучване (резултатите тук), беше организирана пресконференция, афтър-парти, рисуване на плакати и т.н.

Важна тема, която си струва да отбележим, е финансирането. Целият марш беше финансиран изцяло от дарения, merchandising, партньорства. Членовете на Българско либертарианско общество не са били ангажирани с издръжката на това събитие. Liberty 420 като кауза винаги е стояла зад схващането, че пряко заинтересованите страни трябва да поемат тежестта на финансирането.

 

Имайки това предвид потърсихме партньорство с едно от арт студията в София, което изработи дизайн за тениска и принтираше копия on demand, така че да не се налага да рискуваме със серийно производство. Освен това партнихраме и с вносител на козметични продукти, като се включихме в affiliate програмата му. Освен корпоративните дарения, привлякохме изключително много дарения в кутиите ни на самия марш – директно от хората, дошли да подкрепят исканията ни за свобода на конопа.

Натискът, който осъществихме към властта беше очевиден. Присъствието ни по време на обсъжданията на новия проект за изменение на Закона за наркотичните вещества и прекурсорите даде резултат. Ако законът беше ощетяващ медицинската и индустриалната употреба на закона – натискът ни успя да спре негативния развой за бизнеса и индустриалния коноп и в същото време създаде оживен медиен дебат за медицинския коноп. Промените, свързани с индустриалния коноп бяха стопирани и подлежат на експертно обсъждане, което е победа именно на  обединените организации и Българска асоциация за индустриален коноп в частност.

Освен с влиянието през участия на законодателни заседания, можем да се похвалим, че това беше най-добре отразяваната ни кампания в медиите. Либертарианци се изказаха в 3 национални телевизии, националното радио, печатни и онлайн издания. Общият брой на публикациите по темата надхвърля 40. Комуникационната ни стратегия – да не участваме в дебати „За или против“ накара най-гледаната медия в България – bTV да преразгледа редакционната си политика само за да успее да ни вкара в ефирното си време. (Участие в сутрешния блок на bTV тук: http://btvnovinite.bg/video/videos/tazi-sutrin/svoboda-za-konopa.html).

Кaкто „Дневник“ написа: “На площад “Света Неделя”, откъдето тръгна шествието, се събраха либертарианци, общественици, политици, икономисти и пациенти.” Огромна стъпка към популяризирането на нашето философско-идейно направление.

За огромна част от работата по марша се отзоваха десетки доброволци. Графичният дизайн, рисуването на плакатите, гостуванията в провинцията, озвучаването, наема на пресконференцията и още много други дейности бяха подпомогнати от доброволен труд на хора, които буквално не сме познавали до този момент. Организирането на този марш ни свърза с толкова много поддръжници на кауза, с които ще можем да създадем активистка общност по тази тема. Social Club-a ни във Facebook започна вече и да се самоорганизира, да превежда субтитри на известни тематични филми и т.н.

За да се отблагодарим на всички хора, които излязоха в това мокро време, пътували от Пловдив, Варна, Бургас, Смолян, Чепеларе, Пазарджик организирахме и своеобразно after party, което продължи до полунощ, въпреки че следващият ден беше работен.

Пълен албум със снимки от тук