Четвъртата регионална конференция на European Students for Liberty в България премина под знака на новостите. Ново място, нови изложители, нови муцуни, ново място за парти. Истината е, че колкото и да ни харесваше в хотел Метрополитън, вече се оказа тесен за всички приятели на свободата. Затова взехме обмислено и рисковано решение да се преместим на ново място – хотел Рамада.

Отново поехме ангажимента да осигурим отделни зали за разбиращите английски и тези, които предпочитат лекции на български. Селекцията от лектори също беше на ниво.  Бившият председател на Либертарианската партия в САЩ Джеймс Ларк начерта светло бъдеще на движението тук и отвъд океана. Професор Ед Стрингам използва своето време, за да убеди пълната зала в това, че нямаме нужда от държавата и нейната регулация при финансови сделки и договори. Мат Уорнър от Atlas Network ни сподели своя опит в създаването на отношения с бизнес партньори, докато Андрю Бърнстийн се нагърби с нелеката, на пръв поглед, задача да изчисти имиджа на капитализма като морална и правдива философия.

    

В Бг залата местата не стигнаха за лекциите на д-р Юлиян Караджов за Войната срещу наркотиците и тази на телевизионното дуо Влади Сиркаров и Кузман Илиев. За втора поредна година Боян Рашев се открои с изключително силна лекция с екологична тематика.

За пръв път разширихме и концепцията за експо част, в която поканихме редица неправителствени организации, изповядващи идеите за свободен пазар и малка държава. Освен традиционната маса на European Students for Liberty в комбинация с Българско либертарианско общество и нишовата кампания Liberty420, за интереса на посетителите се бореха приятелите ни от Национална мрежа за родителите, биткойн инициативата BitHope, студентската организация Его Политико, Института за свободен капитализъм “Атлас” и нашите партньори от Икономическа библиотека Пловдив. Много учебна литература, стикери, тениски и интересни истории допълниха приятното изживяване наречено Регионална ESFL конференция 2016.

    

Равносметката е…300 госта, най-доброто ни медийно отразяване досега, много нови лица и…онова приятно чувство, че обществото ни върви към по-добро. Не можем да не изкажем благодарности на Offnews за прекрасното медийно партньорство, благодарение на което интервюта с д-р Караджов и Боян Рашев удариха идеологическите ни противници по кокалчетата. Националният ежедневник Капитал daily излезе с голямо интервю на Ед Стрингам, а Bloomberg TV покани него и Мат Уорнър на обширен разговор за предизвикателствата пред световната икономика. Адмирации и за клуб RockIt, който приюти всички жадни за халба пиво и сладка раздумка между свободни хора…

Колкото и нескромно да прозвучи, тези четири години, тези четири конференции утвърдиха обществото ни като организатор на най-голямото събитие за свободата в България. Безспорно имаме още много, много работа за вършене, но когато виждаш пълната зала всеки път, знаеш, че си на прав път.

#ForLiberty2016
…ще се видим на #ForLiberty2017

Още снимки – ТУК
Видеа от лекциите – ТУК