За втори път Българско либертарианско общество решително попречи на опитите на Министерство на финансите да национализира 8 милиарда лева спестени пари за старините на работещите българи. Това стана ясно след като министър Горанов официално се отказа от предложението си за промени в Закона за труда и социалната политика, предвиждащо Вторият пенсионен стълб, който задължително влизаше в частни дружества и частни партиди за всеки работещ, насилствено да се влее във вече фалиралия държавен пенсионен фонд на НОИ.

Такива опити успешно бяха пресечени още в края на 2014-та, когато само няколко дни преди коледната ваканция Министерство на финансите се опита за пръв път да лансира тази идея. Тогава либертарианците отново показахме решителност и изкарахме над 600 човека на протест по жълтите павета. Силното обществено недоволство, което предизвика предложението доведе до неговото първо оттегляне малко по-късно.

Повторен опит за лансиране на тази изключително опасна идея обаче се случи отново от екипа на Владислав Горанов и отново ден преди ваканция и почивни дни – този път обаче около Великден. Бяха представени промени в Кодекса за социално осигуряване и Закона за труда и социалната политика, според които всички спестени средства досега, щяха да отидат в разходопокривната система и за плащане на пенсии на сегашните пенсионери, без яснота с какво ще бъдат платени пенсиите на хората, които реално са спестили тези пари.

Този път от Българско либертарианско общество решихме първо да се опитваме аргументирано да вразумим Министерство на финансите и в законовия срок за обществено обсъждане внесохме нашето становище. Изненадващо, нашето становище беше едното от само две такива, входирани официално в министерството.

Сигурни сме, че сегашното положение е само отстъпление, но не и капитулация. Фактът, че за втори път се прави опит това да мине по между другото, в последния момент преди почивни дни, тихомълком и скришом, говори, че правителството ни е отчаяно в опитите да закърпи временно отдавна фалиралата система на държавно осигуряване. Ние от Българско либертарианско общество поемаме ангажимента да следим изкъсо действията на политиците и да реагираме всеки път, когато посегнат към собствеността на българските граждани.

“”В заключение, ние от Българското либертарианско общество смятаме, че създаването на общи технически пулове в частните пенсионни фондове и елиминирането на индивидуалните партиди и правото на наследяване по пенсиите в периода на изплащане, предложено в проекта за изменение на Кодекса за социално осигуряване е:

1) Една изключително контрапродуктивна реформа, която би подкопала отличителните характеристики на задължителното частно осигуряване в България и би го превърнало в едно подобие на държавното.

 2) Една ненужна реформа – дефицитите, която тя има за цел да покрие всъщност са „проблем“ само и единствено, ако смятаме, че частното пенсионно осигуряване трябва да функционира по същия начин като държавното и да предоставя същата сигурност и фиксирана възвръщаемост.

Като алтернативно на тази реформа от Българското либертарианско общество предлагаме в Кодекса за социално осигуряване да бъдат внесени следната поправка: изискванията за минимална доходност върху индивидуалните партиди да бъдат напълно премахнати.””
Откъс от становището ни, входирано в Министерство на финансите